Ars Pharmaceutica. Facultad de Farmacia de Granada

Pancreatic Polypeptide and Peptide YY Responses to Liquid Formulas Containing Dietary Fats of Different Degrees of Unsaturation (Olive and Sunflower Oil) in Human.

Respuestas del polipéptido pancreático y péptido YY a fórmulas líquidas con grasas de diferente grado de insaturación (aceite de oliva y Girasol) en humanos

YAGO, M.D.(*); GONZALEZ, M.V.(**); MARTINEZ-VICTORIA, E.(*); MATAIX, J.(*); MEDRANO, J.(**); CALPENA, R.(**); MARTINEZ, M.A.(*) and MAÑAS, M.(*)

(*) Instituto de Tecnología y Nutrición de Alimentos, Universidad de Granada, 18071-Granada. España.
(**) Department of Surgery, Faculty of Medicine, University of Alicante, Alicante, Spain

Ars Pharmaceutica;39 (3-4), 175-84, 1998

ABSTRACT

The plasma profiles of pancreatic polypeptide and peptide YY after the oral administration of two feeding solutions that only differed in the type of dietary fat were examined in humans. The results support the use of liquid formulas containing olive oil as the source of fat in the nutritional therapy of several gastrointestinal diseases.

Key words: Dietary fat and gastrointestinal peptides, human, olive oil, sunflower oil, gastrointestinal diseases.


RESUMEN

Los perfiles en plasma del polipéptido pancreático y el péptido YY tras la administración oral de dos soluciones que diferían únicamente en el tipo de grasa fueron investigados en humanos. Los resultados apoyan el uso de fórmulas líquidas que contengan aceite de oliva en la terapia nutricional de varias enfermedades gastrointestinales.

Palabras clave:Grasa de la dieta, polipéptidos gastrointestinales, humanos, aceite de oliva, aceite de girasol, enfermedades gastrointestinales.


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