Effects of diet on chick plasma and lipoprotein composition. Influence of age

Efecto de la dieta sobre la composición química del plasma y de las lipoproteínas plasmáticas de pollo recién nacido. Influencia de la edad.

CASTILLO, A., GIL-VILLARINO, A., AMELIK, F., GARCIA-Fuentes, E., ZAFRA, M. F. and GARCIA PEREGRIN, E.

Department of Biochemistry and Molecular Biology. Fac. Sciences. Univ. Granada. Avda. Fuentenueva s/n. 18071 Granada. Spain. Fax 34-58-243250

Ars Pharmaceutica;37,841-52 (1996)

ABSTRACT

The effects of cholesterol and/or coconut oil supplementation to the diet on plasma and lipoprotein composition have been studied in neonatal and young chicks. Supplementation of 2% cholesterol produced a significant hypercholesterolemia in young chicks after 3 days of treatment, while in newborn chicks the same effect was observed only after 15 days of treatment. However, coconut oil supplementation to the diet (10 or 20%) produced a significant hypercholesterolemia after 7 days of dietary manipulation both in neonatal and young chicks. Contrary to that observed after cholesterol feeding, the hypercholesterolemic effect of coconut oil was not accompanied by changes in the levels of liver cholesterol. Coconut oil mainly incresed the cholesterol content in HDL and LDL lipoprotein fractions in young chicks, while in newborn animals the increases were mainly found in LDL- and VLDL-cholesterol. Simultaneous supplementation of coconut oil (10%) plus cholesterol (1%) to the diet drastically increased the levels of plasma and liver cholesterol, as well as in VLDL.

Key words: Cholesterol. Coconut oil. Lipoprotein. Neonatal and young chick.

RESUMEN

Se ha estudiado el efecto de la suplementación a la dieta con colesterol y/o aceite de coco (rico en ácidos grasos saturados 14:0 y 12:0) sobre la composición del plasma y de las lipoproteinas de pollo neonato y joven. El colesterol añadido al 2% produce una significativa hipercolesterolemia a los 3 días de tratamiento en los pollos jóvenes, mientras que en los recién nacidos se necesitan 15 días para observar el mismo efecto. La adición de aceite de coco (al 10 y 20%) produce una hipercolesterolemia significativa a los 7 días de manipulación dietaria, tanto en los animales neonatos como en los jóvenes. Al contrario de lo observado tras la adición de colesterol, el aceite de coco no afecta a los niveles de colesterol en el hígado. A nivel de las lipoproteinas, esta grasa saturada incrementa sobre todo los niveles de colesterol en las fracciones HDL y LDL en los pollos jóvenes y LDL y VLDL en los recién nacidos. La adición conjunta de aceite de coco (10%) y colesterol (1%) aumenta drásticamente los niveles de colesterol en plasma y en hígado, así como en la fracción VLDL.

Palabras clave: Colesterol. Aceite de coco. Lipoproteinas. Pollo recién nacido y jóven.


Volver/Back